Ga verder naar de inhoud

Walter

vader van Emma (Dochter, 15 jaar)

Walter is vertaler en papa van een zoon en een dochter. Emma heeft borderline en ze is lesbisch. Een keer heeft ze zelfmoordpoging ondernomen. Emma doet haar best om te terug zin te krijgen in het leven. Maar het blijft een strijd.

over

zorgen voor het suïcidaal gezinslid

Als ik laat moet werken, dan kan mijn vrouw niet gaan repeteren. Er moet steeds iemand thuis zijn, als hij er is.

over

praten over zelfmoord

Haar broer weet wel dat ze niet goed is en dat ze terug opgenomen is maar hij weet niet wat er gebeurd is, hier thuis, de zelfmoordpoging. En dat wil ik ook niet, dat die dat weet, want die jongen, die gaat helemaal ten onder.

over

het gezin

Ik zit nu al een beetje met de vrees: hoeveel kunnen wij allemaal nog aan als gezin.

Bij ons heeft ieder zo zijn taak of zijn rol. Ik meer praktisch en mijn vrouw meer emotioneel. En dat gaat goed. Alhoewel, nu komt natuurlijk alles bij haar terecht. Maar ik weet niet of het nu, in deze crisissituatie, verstandig is om daar verandering in te brengen.

Elke dag terug naar school, met hernieuwde moed alsof er niets gebeurd is. Dat is ook niet gemakkelijk, he. Het is altijd de zus die het moeilijk heeft maar mijn andere zoon lijdt daar ook onder. Dan vergeet hij zijn boeken of taak en dan heeft hij een nul. We zouden vaker begrip moeten hebben, hem ophemelen, zo.

over

de toekomst

Ondanks haar zelfmoordgedachten wil ze nog altijd leven. Het is een strijd voor een leven zonder pijn.

over

gevoelens

Helemaal in het begin als ik die eerste verwondingen zag, dat ik toch ook wel mijn kop in het zand heb gestoken. Denk ik nu achteraf. Je denkt dat je daarmee bezig bent maar eigenlijk wil je het niet weten, je ontkent het.

over

openheid

Mijn dochter zei: “Ja, wij hebben altijd over heel veel dingen gepraat, maar nooit over het gevoel dat daarbij hoorde.” En dan had ik zoiets van: ja, dat is misschien wel waar. Dus wij hebben altijd het idee gehad dat wij open en over alles konden praten en er wordt hier ook dikwijls over van alles gepraat, maar dat is eigenlijk enkel de praktische kant.

Als zij een keer heel kortaf geweest is tegenover haar broer, zeg ik achteraf: “Kijk, Emma voelt zich heel slecht vandaag. Zij zit heel slecht in haar vel.” Ik probeer dat dan wel wat te kaderen.

over

steun krijgen

We gaan misschien iemand verliezen die heel dierbaar is. En we hebben psychologische hulp nodig. Niet één keer dat we ons verhaal kwijt kunnen, maar regelmatig opnieuw…

over

zelfzorg

Na de zelfmoordpoging zei ik: "Zet mij maar op een week verlof." Maar mijn bazin zei: "Nee, dat wil ik niet, gij gaat gewoon naar de dokter en gij laat u ziekteverlof voorschrijven zolang als gij nodig hebt." Ik zei "Ja, maar niet langer dan 14 dagen," want ik denk ook: 'Als ik werk dan verzet ik mijn zinnen.'

over

de relatie met het suïcidaal gezinslid

Ja, ge hebt uw principes over opvoeden maar ja, ge gooit die overboord. Ge geeft toe. Ge wilt geen ruzie, ge wilt ze niet boos maken… en ze weet dat hé. Dan zegt die: "ik vraag het wel aan mama of opa."

over

taboe

Hij is beschaamd. Ja zeker. De littekens, de opname in de psychiatrie… hij wil niet dat anderen dat weten van zijn zus.

Andere getuigenissen

Heidi
Haar zoon denkt aan zelfdoding

De jongvolwassen zoon van Heidi voelde aan dat het psychisch niet goed ging met hem. Bekijk het interview met Heidi.

Meer lezen
Noor
moeder van aisha (Dochter, 13 jaar)

Noor is een moslima van Marokkaanse origine. Ze is leerkracht. Ze is gehuwd en heeft één dochter Aisha. Aisha denkt aan zelfmoord en sinds enkele maanden krast ze zichzelf maar gelukkig staat ze ook open voor professionele hulp.

Meer lezen

Soms zegt mijn dochter: "Nu wil ik daar niet over praten." Dan zeg ik: "Oké," Dan forceren wij dat ook niet. Dat afgrenzen is belangrijk voor ouders én voor kinderen. Soms begint Aisha over iets en dan zeg ik: "Aisha, dit is voor mij nu geen moment om erover te praten. Ik wil dat straks doen… maar nu niet." Maar je moet wel je belofte nakomen want anders wordt het wegduwen.

Thomas
vader van Jules (Zoon, 12 jaar)

Thomas is reclamemaker. Hij heeft een zoon Jules met autisme spectrum syndroom (ASS). Op zijn 8ste jaar schreef hij al briefjes over doodgaan maar hij heeft nog geen zelfmoordpoging ondernomen. Thomas maakt zich, naast Jules, ook heel veel zorgen over de gevolgen voor zijn vrouw en overige kinderen.

Meer lezen

De rode draad is inderdaad van: hoe kan je effectief steun bieden? Dat weet ik nog altijd niet. Behalve, en dat is wel belangrijk, er te zijn voor je kind. Wat je moet doen: er blijven staan, blijven naartoe gaan en interesse blijven tonen.