vul je zoekterm in en druk op enter om te zoeken

Thomas

vader van Jules (Zoon, 12 jaar)
Thomas is reclamemaker. Hij heeft een zoon Jules met autisme (ASS). Op zijn 8ste jaar schreef hij al briefjes over doodgaan maar hij heeft nog geen zelfmoordpoging ondernomen. Thomas maakt zich, naast Jules, ook heel veel zorgen over de gevolgen voor zijn vrouw en overige kinderen.

... over iets algemeen

Nee, de rode draad is inderdaad van: hoe? He, hoe kan je... nu effectief wel steun bieden? Dat weet ik nog altijd niet, buiten gewoon het feit van, ik denk ook dat dat wel een belangrijke is, van gewoon er te zijn voor je kind. Hetgeen je moet doen: er blijven staan, blijven naartoe gaan en interesse blijven tonen, en...

... over zelfzorg

Want ge weet niet wat ge nog moet doen om goed te doen, want ja, ge geeft uzelf altijd een beetje de schuld, hè. Ik zeg niet, ik heb misschien ook wel mijn fouten gehad en zo, maar ik probeer voor de kinderen altijd het beste te doen, voor alle drie.

Ge denkt dat dat alleen elders gebeurt, niet bij ons, niet in ons gezinnetje.

... over hulpverlening, omgaan met problemen - kind, zelfzorg, school

Ik heb hem gestimuleerd om zeker bij TEJO te blijven gaan zolang dat dat hem deugd deed. En dan heeft… euh… de therapeute bij TEJO gezegd van… euh…: "Ja, dit gaat een beetje mijn petje te boven. Ik ga er een psychiater bij vragen… En ga ook al eens naar de huisarts. Ga ook al eens in school zeggen hoe moeilijk het echt is." En toen begon ik schrik te krijgen van: oei, het is toch blijkbaar erger dan dat ik zelfs dacht.

... over zelfzorg

Dat ge dingen doet los van uw kind en… dat ge met mensen eens over… totáál andere dingen praat, al is het over onnozele tv-programma’s waar ge het verstand op nul hebt gezet. Want dat vind ik soms een heel moeilijke, als ik nu naar de film ga… dat ik er niet meer zo kan in opgaan. Nochtans is dat belangrijk want het maakt uw hoofd effe leeg.

... over signalen

“Goh ik heb al spijt dat ik het gezegd heb, want nu ben jij ongerust en dat wil ik eigenlijk niet.” En ik heb gezegd van: “Ik ben toch blij dat ge het gezegd hebt, want nu kunnen we hulp zoeken."

... over praten over zelfmoord

Ik had dat ook met mijn vrouw besproken. Ik zeg: “Die heeft dat gezegd, maar ik weet niet of die dat meent”. Ik vind dat heel moeilijk om dat gesprek met hem aan te gaan. Om dat te vragen en ik heb dat dan toch eens geprobeerd, en dat klonk dan nog redelijk oké, maar ik durfde toch niet door te vragen, omdat dat zo dicht, zo emotioneel was voor mezelf.

... over gezin

Niemand leert jou eigenlijk om om te gaan met dit soort, toch wel intense, problemen, die toch wel heel wat spanning teweegbrengen en een hele last leggen op het gezin.

... over gezin, partner

Als ik mijn vrouw zie… er moet echt niet veel meer gebeuren of inderdaad... Of zij gaat ook crashen bij wijze van spreken. Dus het is wel … euh … toch wel lastig en ja, het enige wat daar verandering in zou kunnen brengen, is inderdaad dat ze ziet de toestand van Jules verbetert, maar ja, we hebben geen toverstaf…

De situatie met mijn zoon heeft mij dichter bij mijn vrouw gebracht. De spanning in huis maakte dat we beter moesten afstemmen, naar elkaar luisteren... maar eerlijk, het had evengoed slecht kunnen aflopen.

... over broer zus, gezin

Vroeger maakten die meer ruzie maar nu zie je wel dat hij begripvoller en rustiger is geworden.

Ik let er ook heel erg op dat het niet altijd over Jules gaat. Dat ik vaker aan de andere kinderen vraag hoe het met hen gaat: 'Lukt het? Is het te doen voor jullie?’ Allé ja… ja, ik denk - dat zit wel goed.

`
`
Sluiten