vul je zoekterm in en druk op enter om te zoeken

Noor

moeder van aisha (Dochter, 13 jaar)
Noor is een Moslima van Marokkaanse origine. Ze is leerkracht. Ze is gehuwd en heeft één dochter aisha. aishadenkt aan zelfmoord en sinds enkele maanden krast zichzelf maar gelukkig staat ze ook open voor professionele hulp.

... over iets algemeen

Soms zegt mij dochter: "Nu wil ik daar niet over praten." Dan zeg ik: "Oké," dan forceren wij dat ook niet… wat ook een hele belangrijke is voor ouders, en voor kinderen ook, hè. Soms begint Aisha over iets en dan zeg ik: "Aisha, dit is voor mij nu geen moment om erover te praten. Ik wil dat morgen doen… maar nu niet." En dan is het natuurlijk wel belangrijk dat ge als ouder, de andere dag dat wel terug opentrekt en zegt van: "Aisha, ik wou dat gisteren niet maar, als ge wilt, wil ik dat nu wel…" Maar dat ge wel uw belofte natuurlijk nakomt want anders wordt het wegduwen, hè. Dat ge wel begrenst wanneer ge iets niet wilt en dat ook zegt , hè.

... over werk

Als ik mij niet goed voel, moet ik dat kunnen zeggen aan iemand, maar dan ga ik gewoon naar een collega en dan zeg ik: "Ik moet even kunnen huilen." [lacht] Ja, dat deed zo wel deugd, dat ik bij hen terecht kon, en mijn verhaal kon doen. Ik moet dat gewoon even kunnen zeggen, en dan kan ik dat weer dragen. Of ’s morgens doe ik de poort open en dan sta ik daar en dan denk ik: ‘Ik ga crashen, ik kan niet meer.’ Ik ben aan het huilen. Maar als ik dan in de klas ben, krijg ik zoveel positieve energie waardoor ik het weer kan dragen.

... over sociaal leven

Ik heb mensen nodig die echt… meevoelen. Die zeggen: ‘Ook al ben ik nooit in die situatie geweest, ik zie u graag en ik voel met u mee.’ Dat is voor mij al voldoende.

... over hulpverlening kind

En iedereen doet zijn best en meent het goed en is er en… maar toch, het is… Ik heb haar op de wereld gezet en ja… Ze is mijn dochter, hé, ja. En ik zou liefst hebben dat ze zich gelukkig voelt, hé. Maar ja... [zucht] Je kunt het niet voor haar doen, hé?

... over zelfzorg

Soms heb ik schrik, ja, schrik dat ik het zelf allemaal niet meer aan kan.

Want ik vroeg mij dan af van: 'Hé, ben ik nu niet te overbezorgd?' En ze zegt: ‘Nee, ik denk dat dat heel normaal is dat je die gevoelens zo hebt.’ Dus die heeft mij wel gerustgesteld, dat ik goed bezig was zo. En dat had ik op die moment wel even nodig, ja.

Ik heb afspraken gemaakt, maar allemaal afgezegd, ook bij een psychologe, omdat ik dacht van: ‘Oké, het lukt wel, ik kan het.' [lacht zachtjes] En dat is hetgeen wat mijn dochter ook gedaan heeft, natuurlijk, en ik zeg niet dat dat juist is, helemaal niet. Ik ben dus inderdaad iemand die zal wachten totdat ik crash, voor ik naar een therapeut zal gaan. Het is niet uit schaamte, zeker niet. Het is een stuk ingebakken, dat is er ingelepeld, door mijn opvoeding: doorbijten, sterk zijn...

En ge wilt misschien dat die steun tot bij u komt in plaats van dat ge die steun zelf moet gaan zoeken… Maar meestal zult ge het toch zelf moeten doen.

Wat mij helpt is met vriendinnen afspreken, gaan ontbijten of… Soms praat ik over onze dochter, soms ook niet. En ik weet dat ze mij niet kunnen helpen. Maar een luisterend oor doet al heel veel. En het andere is gaan lopen. Dus voilà, vriendinnen en sport. Dat helpt mij.

... over signalen, omgaan met problemen - kind, communicatie

Ze kwam naar mij toe en zei: "Mama, het gaat niet goed met mij”. Ik zei: “Kind, ik weet het, ik zie het.” “Ik wil met iemand praten.” Ik zei: “Ja dat kan. Hoe komt het?” En zij: “Ik heb gekrast.”

... over

Ja. Ik zorg alleen maar dat de juiste hulp bij Aisha terechtkomt. Allé ja, alleen maar, ik ben wel de… de radartjes, hé, en ik ben de… Mijn radar staat open, hé. Ik bespreek soms wat ze met haar therapeut wil bespreken, en dat bel of mail ik dat door. Zo ben ik zeker dat ze niets vergeet.

... over praten over zelfmoord

“Mama, heb jij ooit aan zelfmoord gedacht?” Ik denk: ik ga maar eerlijk zijn, want ja, ik heb er ooit ook aan gedacht. Ik zeg: “Goh ja, er is een periode geweest dat ik het niet meer zag zitten en dan heb ik mij ook wel afgevraagd van: hoe zou het nu zijn en zou het toch veel gemakkelijker zijn als ik er niet meer was?" Ik zeg: “Maar ik heb dan heel veel gepraat met vriendinnen en ik ben er dan wel voor mezelf achter gekomen, ja ja, dat ik problemen had en dat dat niet leuk was, maar dat ik hier nog wel wilde zijn."

... over omgaan met problemen - kind

Dat was ook een moment dat ze beginnen mailen is met de 1813 lijn, en dan liet ze mij die mailtjes ook lezen die ze gestuurd had. En die mailtjes die ze teruggekregen had, dan waren er zo heel veel dingen bij die ik herkende hé, dat ze haar alleen voelde, maar dat ze eigenlijk niet alleen was. En dat zei ze dan wel heel dikwijls van: “Ja ik weet dat wel”, zei ze, “met mijn verstand weet ik dat wel dat dat niet zo is, maar ik voel dat niet altijd zo aan.”

... over gezin, partner

Het begrip van mijn man is mij ook wel veel waard, dat die dat allemaal een beetje anders kan kaderen. Dus ik kan wel met hem praten maar hij kan dat ook beter loslaten, hij stort zich meer op zijn werk.

Ja moeilijk, he. Mijn man had ook verdriet omwille van zijn vader die overleden was. En ik wilde er ook voor hem zijn, partner zijn. En niet altijd aisha, aisha,…

`
`
Sluiten