vul je zoekterm in en druk op enter om te zoeken

Ellen

moeder van Laura (Dochter, 17 jaar)
Ellen en haar dochter Laura maken deel uit van een nieuw samengesteld gezin. Laura krast zichzelf en heeft borderline. Omdat de relatie met haar stiefvader en twee stiefzussen onder druk staan hebben zij en haar moeder een zeer hechte band ontwikkeld.

... over iets algemeen

Mijn dochter heeft mij ooit gezegd: "Mama, gij verwacht van alles van mij. Maar is dat ook wat ik wil? Heb jij mij dat ooit gevraagd?" Dat was wel even slikken maar ze heeft wel gelijk natuurlijk.

... over werk

Ja, ze had veel zorg nodig maar dat kwam altijd bij mij terecht. Dan belde de school: "Mevrouw, het gaat niet goed met Laura, ga je ze komen halen?" Ja… oké. Allé, ik op mijn werk… "Collega’s, sorry, ik ga efkes weer een oplossing zoeken." Dat is niet aangenaam omdat je ook veel van je collega’s verwacht.

Ik en mijn dochter hebben ons volledig geïsoleerd, ik ben ook vier maanden gestopt met werken omdat ik er volledig door zat. Ik had liever gewoon blijven werken omdat ik ook graag mijn werk doe… en ook om de verbinding met collega’s, met vriendinnen, met mijn werk… maar ja…

... over sociaal leven

Zien dat ge... [zucht] Dat ge erover kunt praten, hè. Want dat is mij bijna fataal geweest, hè. Door u helemaal isoleren en… euh… Dat vind ik een super belangrijke.

Ik sloot alles af. Ik zeg ook alles af, hè, want in het begin van het theaterseizoen, bestel ik tickets, dat heb ik allemaal laten vallen, dat gaat niet meer.

... over zelfzorg

Geef mij nu iets om te slapen want ik slaap niet meer. Ik móét iets hebben om te slapen en geef mij ook iets om rustiger te worden, want ge zou voor minder...

... over opvoedingsondersteuning, omgaan met problemen - kind, zelfzorg, communicatie

Explosief…, ja. Echt, op eieren lopen, ja. Ontvlambaar. Het afgelopen anderhalf jaar was dat: ‘Oh nee, ze is daar.’ En dan, als ze binnenkwam, dan kijken, zo van, zal het gaan om te praten, of gaat het niet om te praten? En dan zwijgen en niets verkeerd doen.

... over zelfzorg

Ik heb eens in een boze fase gezeten. Ik heb ooit tegen een vriendin gezegd: "Ge geeft uw dochter alles, liefde en om te beginnen het leven. En dan zegt die juffrouw: ‘Hier, houd het maar, ik moet het niet hebben.’" Ik heb gevloekt!

Dus ze blijft wel gaan naar de psychiater. Dus dat geeft mij wel moed, of hoop, toch ook wel, en zij heeft ook, sinds dat ze die medicatie neemt, heeft ze ook heel open periodes, dat ze veel meer dingen vertelt, toch wel.

Ik heb me ingeschreven... ik ga mindfulness doen. [lacht] Voor september, oktober, heb ik me ingeschreven, inderdaad, omdat ik zoekende ben...

... over suïcide

Dat is nu vier jaar dat ze aan zelfmoord denkt. Allé, ik weet nu dat het eigenlijk al veel langer bezig was.

... over signalen

Allé ze stond bijna niet meer op, ja... En dat was van: allé ik ging werken ’s ochtends, ze lag nog in haar bed. Ik kwam ’s avonds toe en zij lag alweer in haar bed, allé ja.

... over

Als ze krast, dat doet mij ook pijn, dan wil ik haar moed inspreken. Dan zeg ik haar dat ze moet volhouden en niet mag opgeven. Maar ik geloof, ik maak haar daardoor net bang. En dan voelt ze zich schuldig en dan zegt ze weer een hele tijd niets meer.

Dat we dan een ijsje gaan eten, niet altijd, of gewoon de boodschappen doen dat nodig zijn, dat we mama en dochter zijn. Dat is… ideaal voor ons. Dat ik nog gewoon mama ben, hé.

... over omgaan met problemen - kind

Ze zegt daar heel weinig over, ze is helemaal toegeklapt.

Maar dan heeft ze wel gezegd van: “Mama, het is waar, ik heb het moeilijk, maar alles is onder controle. Er zijn mensen bij wie ik terecht kan, er is een leerkracht die alles weet en er zijn ook vrienden die alles weten, waar ik mee praat.”

... over gezin, partner

Het is wel een feit dat we er allemaal een beetje… minder… rekbaar zijn, kort lontje, of ja, hoe moet je dat zeggen? En dan zegt Laura: “Ik zeg niets meer aan Raf. Die is direct boos.” Maar mijn man is niet boos, hij is correct. Maar voor haar is dat boos.

... over gezin, partner, communicatie

Dat is… euh… Ik merk dan bij mijn partner, bijvoorbeeld, als ik van de kaart ben, dan is hij boos. Niet op mij, maar op Laura dan, omdat het door haar is dat ik van de kaart ben. Terwijl, ja, ik ben niet boos op Laura daarvoor. Maar goed, je stelt het verder uitpraten dan maar uit tot morgen.

... over gezin, partner

Eerst niet. Als ik met mijn zorgen bij mijn man ging dan zei die altijd dat ik overdreef. Dus ik kon niet bij hem terecht. Totdat hij de signalen niet meer kon ontkennen en zag dat het echt erg was. Sindsdien hebben we elkaar terug gevonden en gaat het zelfs eigenlijk heel goed nu. Maar dat was dus niet altijd zo.

... over broer zus, gezin

Er gaat misschien minder aandacht naar de andere kinderen, alhoewel, Laura is nu opgnomen en, cru gezegd, het is hier nu wel rustiger.

Ja langs de ene kant is zij dankbaar, maar soms, en dat is een dunne lijn, voelt zij dat ze zich iets meer kan permitteren dan de rest. Maar die anderen, die voelen dat goed aan, hoor. En als zij erover gaat, dan zijn ze rap daar, zenne. “Gaat gij nu maar brood halen,” en zo, ja.

Als ze dan naar huis kwam in de weekends dan moest alles muisstil zijn. Ze verdroeg niets meer. De zussen die gingen dan bij vriendinnetjes omdat het hier gewoon de hel was. Ge zit in dat systeem en ge geraakt daar nog heel moeilijk uit.

`
`
Sluiten