vul je zoekterm in en druk op enter om te zoeken

Britt

moeder van Aster (Dochter, 22 jaar)
De vader van Aster heeft zelfmoord gepleegd toen ze 8 jaar was. Dat verlies is niet de enige oorzaak maar draagt wel bij aan haar zelfmoordgedachten die ze sinds haar 15de heeft.

... over iets algemeen

Ja, bij ons via de sociale dienst van het werk, de Vlaamse overheid, is er zo ook een maatschappelijk werker, dat is ook zo’n schat en die zegt ook: "Het gaat nu om wat gíj nodig hebt, hoe voelde gíj u?" Want de mantelzorger wordt dikwijls vergeten en… Ja, ik moet zeggen, als ik daar een gesprek mee heb gehad, dan heb ik echt zoiets van: ‘Wow! Ik ben hier ook!’

... over emotioneel

Ik heb dat [Facebook] nu bijna 2 jaar en dat vind ik goed, dat als zij daar op kot zit, in die rechterkolom kun je zien hoe lang dat het geleden is, dan zie ik soms staan: 10 minuten, 5 minuten. En dan peins ik: oef. Raar hé, dat een mens zo moet leven soms hé. Bijvoorbeeld als ik ze niet hoor hé. Ik bel haar, ze neemt niet af. Ik sms haar, ze antwoordt niet. Dan peins ik: 'Het is niet mogelijk hé...'

... over toekomst

Er is een gezegde: ‘Zeven arme jaren, zeven vette jaren’. Ik hoop dat volgend jaar de vette jaren aanbreken.

... over zelfzorg

Mijn huisarts. Als ik daar buiten kom, die laat mij mijn verhaal doen. Die gaf mij niet altijd gelijk of zo. Die spreekt mij soms een keer tegen maar ik krijg daar ook wel bevestiging, wat ik nodig heb… En tips, dat kreeg ik ook. Niet iedereen heeft zo een goeie huisarts waar ge een drie kwartier binnen mag. En ik moest ook geen vier consultaties gaan betalen… Ja… die verdient gewoon een monument, vind ik. Allé, dat vind ik een heel knappe.

Dat is niet evident en ik ga zeggen, daar zijn heel veel gesprekken voor nodig geweest, daar is ook heel veel meditatie voor nodig geweest. Daar is meditatie voor nodig geweest, daar is… euh… Ik ga het zeggen gelijk dat het is: daar is gebed voor nodig geweest… euh… Echt proberen terug bij uzelf te komen en na te denken over de situatie.

... over suïcide

Ze zegt: “De neiging heb ik niet meer. Ik ga dat echt niet meer doen. Maar het idee en de gedachten aan de dood zijn er soms nog wel nog.”

... over toekomst

Goh, nu gaat het beter. Maar ze moet nog zo veel doen. Studeren, een lief zoeken, … en dat betekent ook een risico op tegenslagen. En ik weet niet hoe ze daar gaat op reageren.

... over omgaan met problemen - kind

Maar in het begin wou zij geen psycholoog of zo. “iedereen gaat zeggen dat ik zot ben, en ik geraak niet meer aan het werk en iedereen dit en dat…“ Dat heeft effe geduurd voor ze hulp durfde te aanvaarden.

... over gezin, partner

Want ons Aster heeft toen alles verteld van vroeger. En ze is eigenlijk heel, heel, heel, heel hard geweest voor mijn echtgenoot die zelfmoord gepleegd heeft. Want de oudste onderbrak haar en nam het op voor haar vader. Maar ja... dat laat sporen achter, bij ons allemaal.

`
`
Sluiten