vul je zoekterm in en druk op enter om te zoeken

Barbara

moeder van Victor (Zoon, 14 jaar)
Barbara is boekhoudster en mama van vier kinderen. Haar zoon, Victor, denkt al drie jaar aan zelfmoord en heeft een zelfmoordpoging ondernomen. Barbara twijfelt of ze wel een goede moeder is. Zij, haar echtgenoot en zoon volgen gezinstherapie en sindsdien gaan de relaties veel beter.

... over iets algemeen

Ik was op een moment mijn focus kwijt en dan heb ik gewoon gezegd van: "Ja, ik voel mij echt niet goed." Mijn bloed laten onderzoeken om bloedarmoede uit te sluiten en al die dingen, alhoewel dat ge dan met uw verstand wel weet dat ge er gewoon ver doorzit. Dan ben ik eens 14 dagen thuisgebleven in ziekteverlof en dan terug gaan werken, en dan na… euh… ik denk na een maand, terug 14 dagen thuis.

... over sociaal leven

Ik heb één vriendin waar ik direct naar kan bellen en zeggen: ‘Oh, mag ik een keer bellen? Het gaat niet… wil je me helpen om alles op een rij te zetten…’

... over opvoedingsondersteuning, emotioneel

En je begint dingen te zoeken bij jezelf, van, heb ik dingen verkeerd gezegd? Allé ik ben – ik voel mij nooit een goede, allé een heel goede moeder. Ik weet... Ik zou graag een handboek hebben van ‘Hoe voedt u uw kind op?’ Maar dat bestaat natuurlijk niet dus je begint zo te twijfelen aan jezelf van, heb ik ergens iets fouts gezegd of iets fouts gedaan of...?

... over hulpverlening kind

Ik zit dan te peinzen, eerste verslag, eerste poging, ja. Dus ik… ja, soms verlies ik mijn hoop en dan op andere momenten, denk ik van: 'Nee, ik ken mensen die in hun jeugd opgenomen geweest zijn, verschillende pogingen hebben gedaan, depressief zijn geweest en die er nu wel terug staan.'

... over zelfzorg

Ja. Het is ook iets waar je heel dubbele gevoelens bij hebt, he, die zelfmoorduitspraken. Soms heb ik echt het gevoel dat hij dat zegt om mij te manipuleren, om zijn zin te krijgen. En soms denk ik van: 'Ik mag dat niet denken, want als dat dan echt wel zo is, wil ik het wel niet meemaken dat hij het dan effectief doet.' Nee.

Ik zou beter voor mijzelf moeten zorgen. Maar iets lijkt pas zinvol als Victor er beter van wordt. Ik cijfer mijzelf dan weg. Ik houd het nog wel even vol, denk ik dan. En toch heb ik ook dagen dat ik zeg: ‘Nu ga ik er onderdoor’.

... over suïcide

Ik weet nog – ik zeg het – in de kliniek dat hij zei: “Mama, ik wil dat al zo lang.” Dus dat was op dat moment dan al drie jaar. Zo van in het eerste middelbaar. Ik weet nog dat ik zei: “Maar, wat vertel jij nu?” En ik weet dat die daar zo lacherig over deed: “Ah maar allé, ik wil dat al zo lang.”

... over

Maar ik wil vooral mama zijn en er zijn als het nodig is… maar ik ben niet meer de therapeut. In het begin had ik zo een beetje therapeutische aanleg maar ben daar mee gestopt.

... over omgaan met problemen - kind

Met het crisisteam hadden we afgesproken, als hij dat voelde opkomen, moest hij mij een blanco bericht sturen. En dat hielp goed, dan kreeg ik soms op mijn werk - het is niet altijd aangenaam - een blanco bericht. Dan moest ik hem eventjes de tijd laten en dan moest ik hem bellen. En dan nam hij gewoonlijk op of hij stuurde mij een berichtje terug: 'Mama, het gaat terug beter.'

... over gezin

Ja, dat is heel vermoeiend. En ik praat altijd met hem, want mijn man die kijkt gewoon naar zijn tv, die zegt: “Ik kan dat niet.” Dus ja… punt, gedaan, andere lijn. En hij weent. Zoals dinsdag, was hij thuis. Wat doet hij: Victor weent, hij begint ook te wenen. Ik kom thuis… Ja, hij is ook triestig en Victor is triestig, dus heb ik er twee om op te beuren. Dan denk ik: ja… allez, ja.

... over gezin, partner

Wij zijn daarin verschillend ja. Als mijn zoon terug uit de instelling komt dan is mijn man eerder van: “Ja, ja… Als hij maar niet hervalt.” Ik ben dan direct altijd heel blij, van: “Oh ja, het is goed. Komaan, wij kunnen voort!”

De therapie met mij, mijn man en mijn zoon heeft wel geholpen. Daar kwamen toch dingen naar boven van: 'Gij ziet dat zo en ik zo.' Daardoor is er eigenlijk een nieuwe communicatielijn opengegaan. We praten meer en beter. Heel belangrijk is dat geweest.

... over broer zus, gezin

Die reageren alle drie anders. De ene trekt zich eerder terug. De jongste is eerder ondersteunend, dat is zo een lief kind. En de andere, die is ondersteunend maar ook kordater. Die jaagt zich er meer in op.

Ik kreeg een heerlijk gevoel toen ze elkaar weer begonnen te jennen en te plagen. Om te lachen dan he. Dat was echt een verademing.

We gaan toch wel anders om met Victor dan met de andere kinderen. En ik ben toch wel bang dat dat op termijn voor barsten gaat zorgen in ons gezin.

`
`
Sluiten