vul je zoekterm in en druk op enter om te zoeken

Annelies

moeder van Ben (Zoon, 18 jaar)
Annelies is een huisvrouw. Haar zoon Ben is homo. Hij is op zoek hoe en met wie hij hierover kan praten. Ben is veeleisend voor zichzelf en zijn omgeving. Dat maakt hem vaak boos en gefrustreerd. Als het hem te veel wordt, zegt hij dat beter dood zou zijn.

... over iets algemeen

En ook een beetje, waar ik vooral veel nood aan had, dat was een beetje de... euh... de bevestiging van: je bent wel goed bezig. [lacht] Omdat ge zoiets hebt van: het is zolang aan de gang... En ja ergens, met uw verstand weet je van: je bent wel goed bezig. Mijn ma zei dat, de huisdokter zei dat, dus ik wist wel dat ik goed bezig was, maar ge ziet geen resultaat dus ge begint echt wel te twijfelen.

Ja, dat mis ik zo een beetje zo van, allé ja, ze zeggen dat in het ziekenhuis ook… euh… “De manier waarop jullie met elkaar communiceren...” Hij verwijt mij iets, ik verwijt hem iets. De manier waarop wij communiceren, is niet helpend. Noch voor mij, noch voor mijn zoon. Wij zouden daar werk van moeten maken… en steun krijgen. Want dat gaat in twee richtingen natuurlijk hé. Hij gaat zich moeten aanpassen, maar ik ga mij ook moeten aanpassen.

De zondagavond is het bij ons kaasplank. Maar de keren dat hij ze gesmeten heeft, uit onmacht, uit frustratie, van… ja. Hij had gelijk, he, dat hij gefrustreerd was, maar dan kreeg ik wel de melding van de verpleegkundige: “Annelies, dat moet je nu ook niet tolereren, he.” Ik had hierin veel steun van de verpleegkundigen zodat ik ook grenzen durfde te stellen. Want soms ben ik wel een dweil, he, naar mijn kinderen, ze weten dat ook.

... over werk

Mijn baas zei me: "Annelies, ga naar huis hé als het nodig is." Ik zeg: "Nee, ik wil gewoon ook even hier zijn en ik wil gewoon ook even mijn zinnen verzetten en onder mensen zijn, en andere dingen dan zorgen voor Ben. Ben is onder toezicht en het is oké zo, ja." Dat had ik wel nodig af en toe, en niet continu die zorg voor mij alleen. En heel de dag met Ben zijn… dan zou het pas echt kletteren.

... over sociaal leven

Hij is daar dan op uitgekomen, dat ik met mensen die ik vertrouw, dat ik dat besproken heb, en ik heb dat achteraf enórm op mijn bord gekregen. Van: ‘Gij hebt mijn vuile was buiten gehangen!’ Ik heb haar daar ook op geantwoord van: ‘Ik heb over mijn verdriet verteld, dat was voor mij heel erg nodig’. Ik zeg dus: ‘Om u beter te helpen, moet ík geholpen worden.'

... over emotioneel

Ik ben zo precies een controleur. Overal. Dan is het zo precies, hij heeft geen privacy meer… We zitten ook allemaal met schrik en … Ik zeg het, dat is zo, ja… Wat moeten we doen en wat moeten we niet doen? Hoe moeten we het oplossen?

... over zelfzorg

Ge doet zo uw best, ge zoekt hulp, ge gaat overal mee naar toe. En dan is er plaats en dan onderneemt ze een poging… Kwaad is niet het juiste woord… eerder machteloos, ge kunt blijkbaar niets doen.

Ik probeer hem aan te moedigen, hem aan te zetten om iets te beginnen of iets vol te houden. Maar dat heeft hij niet graag. En dan is het allemaal mijn fout. Dat doet hij soms wel ja, mij schuldig doen voelen.

Ik heb dat al overwogen maar dan denk ik, als ik voor hem nog geen hulp kan vinden… Ik schuif mij dan achteruit en dan denk ik, ja… eerst hij en dan ik misschien. Maar ik zeg nu niet, als hij misschien ergens terecht kan, dat ik daar niet eens mee zal overleggen van: ‘Als ge eens even tijd hebt of ge ziet het zitten, laat mij ook eens babbelen’.

Bij mij, die trui dat is met een paar steken los en een paar steken vast, ik weet, dat hoort niet, maar wat kan mij dat schelen? Met iedere steek dat ik aan het breien ben, zit er een stuk liefde in en dat is het. Ik verzet mijn gedachten.

... over signalen

Ook in de muren, gyproc, en gebokst... Hij werd - was - eigenlijk wel agressief dan… niet tegenover ons hoor, maar altijd zo dat ik beneden hoorde van: ‘Ja, er vliegt weer vanalles door de kamer, het zit weer niet goed.’

... over

Als ik zei: "Zou ge dit of dat niet doen?" Allé, om hem te helpen zijn leven terug op de rails te krijgen… Ja… dan was het vlammende ruzie, he, die werd daar zot van… Dat hielp niet.

Ja… ik denk wel dat hij zijn weg gaat vinden, hij is aan het zoeken … met vallen en opstaan, hè, ja… gelijk de meesten zeker?

... over omgaan met problemen - kind

En… euh… maar op een gegeven moment heeft hij dan zelf gezegd: "Ik ga niet meer naar de therapeut. Dat kost altijd geld en het helpt mij toch niet want hetgeen dat ik voel, zit veel te diep. En er is niemand die mij daar kan bij helpen. Ik zal mijzelf wel uit de put halen."

We hebben op dat moment een autootje voor hem gekocht. Ondertussen al een jaar en hij heeft zijn vrijheid en allé, dat verschaft hem ook mogelijkheden die hem goed doen voelen, dat merk ik wel ja.

... over gezin, partner

Ik kon daar ook niet met mijn man over spreken. Allez, ik kon dat wel, maar hij zag dat niet. Hij was daar nooit bij op zulke momenten. Hij snapte ook niet dat dat zo zwaar was voor mij. Hij snapte ook niet dat dat zwaar was voor Ben. Hij dacht van: goh, hij probeert hier wat aandacht te krijgen. “Als ik hier zou zijn, ik zou veel strenger zijn."

Ben wist altijd zo dat ene negatieve ding naar boven te halen en ik denk dat hij daar... Mijn man heeft dat heel vaak persoonlijk genomen en dan vroeg die zich af: wat kunnen we hier nu nog goed doen? En dan zei die tegen Ben: “Wij doen zo veel en het is nooit goed.” Terwijl ik dacht van: dat helpt hem ook niet vooruit.

Mijn man, als die met dingen zit, pakt die zijn muziekinstrument en speelt die, en zijn hoofd… is leeg en hij kan weer vooruit. En ik moet babbelen. Hij moet niet altijd babbelen.

... over broer zus, gezin

Ben kan soms heel kritisch uit de hoek komen. En dat is absoluut niet prettig voor de broer. Die heeft nu examens gehad en als die dan thuis komt, is dat echt niet prettig dat hij door zijn broer afgeblaft wordt. Wij proberen dat dan te temperen maar simpel is dat niet.

`
`
Sluiten