vul je zoekterm in en druk op enter om te zoeken

Achmed

vader van Bilal (Zoon, 16 jaar)
Achmed heeft 2 zonen en een dochter. Lang dacht hij dat zijn zoon Bilal moeilijker gedrag vertoonde omdat hij puberde… tot dat hij een zelfmoordpoging ondernam. Achmed voelt de gevolgen in relatie tot zijn werk, zijn gezin en zichzelf. Het is een zoektocht met vallen en opstaan.

... over iets algemeen

En omdat ik altijd ook wel zoiets had van: wij kunnen echt over alles praten. Maar het is niet omdat ge over alles kunt praten, dat er ook over alles gepraat wordt. Daar zijn we ondertussen ook wel achter.

... over opvoedingsondersteuning

Natuurlijk zag ik zijn gedrag veranderen. En ik maakte me er eerst ook geen zorgen over. Dat is puberen, he. Nu, achteraf zie ik dat anders en weet ik dat er ook diepere problemen waren. Maar ja, dat is achteraf, hé. Ik vind dat toch moeilijk, hoor. Wat is normaal en wat niet?

... over werk

Nu ben ik terug op mijn werk, ja en ze zeggen dat nu wel, op het werk, dat ik veel afstandelijker ben. Maar ik heb wel zoiets van: anders kan ik niet functioneren. Nu is dat terug wel... wel een beetje beter terug, maar dat ligt wel heel moeilijk.

... over opvoedingsondersteuning, sociaal leven, zelfzorg

Ik had beloofd dat ik er met niemand zou over praten zonder eerst mijn zoon in te lichten, maar het gaat al niet meer, ik heb het al aan mijn collega’s verteld, ik kan dat niet voor mezelf houden. Ik moest daar met iemand over praten. Dat doet ook mij pijn…

... over emotioneel

Dan zei hij: "Ik pak de trein naar een vriendin." En dan dacht ik: 'Oh nee, dat mag niet, dan staat hij aan een perron!' Maar ik moest hem loslaten, want ik weet dat dat niet goed zou zijn als ik hem echt zo vast zou houden, dus ik moest hem loslaten, maar ik heb toen heel veel schrik gehad en heel veel zorgen. Ik was altijd blij als ik hem hoorde of als ik een sms’je kon sturen en hij reageerde.

... over zelfzorg

Ge zoekt hopeloos naar verklaringen. Het is die grote, boze wereld, of mijne kleine deugt niet. Ge denkt natuurlijk gauw: 'Het is mijn schuld.' Heel frustrerend als ge het dan niet weet.

Ik ben naar de website van de zelfmoordlijn gegaan. Ik weet niet of ik dat voor het telefoontje of erna, ja, ik weet het niet meer. Euh… verder heb ik daar niet echt heel veel over opgezocht. Ik heb heel… Dat heeft geholpen vooral… Wat mij het meeste bijstaat was dat telefoontje. Dat was heel helpend.

Ja misschien is dat de reden dat het te moeilijk is om hulp te zoeken, omdat het dan inderdaad wel heel… euh… ja heel concreet wordt hé.

... over suïcide

Ik zeg niet dat Bilal een zelfmoordpoging gedaan heeft, wel een wanhoopsdaad. Hij was toen een mens zonder hoop, hij zat in een tunnelvisie.

... over signalen

Dat stoort mij nog altijd. Ze zeiden dat zolang zijn schoolresultaten goed waren, ik mij geen zorgen moest maken. En dat klopt niet. Ik wist dat het niet goed ging met hem. Studeren en hoge punten halen was voor hem een manier om met zijn problemen om te gaan.

... over

Wat dat ik dan deed, iedere keer aan dokter of psycholoog vragen: ‘Hoe moet ik het doen?’ Of soms deed ik het en vroeg ik of ik het nu goed gedaan heb. Die steun en erkenning zijn belangrijk voor me.

We zijn de week daarna terug gegaan met heel het gezin en de therapeut heeft dan gezegd dat een ambulante begeleiding mogelijk was. We hebben dan besproken hoe we dit zouden aanpakken. In het begin heeft de therapeut Bilal elke week gezien en dan om de veertien dagen telkens op woensdagmiddag. En wij, dus de ouders, op maandagavond.

Ik zal, denk ik, moeten aanvaarden dat we het nooit perfect weten wat er in hem omgaat. Hij is kwetsbaar en de angst dat er iets mis kan gaan, zal nog wel even blijven.

Hij komt van ver hé, met die depressie. Ik ben dus voorzichtig met mijn optimisme. En ik heb intussen geleerd dat er geen verbetering is zonder terugval.

... over gezin

Je wil vooral niet dat het hele kaartenhuisje in elkaar stort want die emoties die zijn er duidelijk. Maar ja, we moeten als gezin inderdaad overleven en we mogen als ouders en als gezinsleden niet crashen.

... over broer zus, gezin

Ja, die heeft het ook wel gehad. Ik maak dan boterhammen of een fruitslaatje voor Bilal. En dan mijn andere zoon: “Oh ja, gaat dat nu zo al? Sinds wanneer moeten we dat niet meer zelf doen?" Die begrijpt niet wat een depressie doet, he.

Wat we ook gedaan hebben dat is inderdaad gezorgd dat hij… in gezelschap is. Er was altijd een van de andere kinderen thuis en dan dacht ik van ‘Goh, dat is misschien wel een hele grote taak’ maar ik heb nooit gevraagd om ze in de gaten te houden. Ik heb zelfs gezegd dat als er ooit iets met Bilal gebeurt, het nooit hun fout is, niet hun verantwoordelijkheid.

`
`
Sluiten